söndag 20 december 2009

Koh kood en oexploaterad paradis ö








Koh kood är en av dem få öar i Thailand ditt turisterna inte riktigt har hittat ännu. På många sätt och vis så liknar än koh chang förutom att det tar ungefär 1,5 timmar med speedboat att ta sig ut till ön samt att vägarna inte är lika stora. Det är bara öns södra sida som är bebyggd med vägar och resorterna som finns på ön ligger med den södra kusten. Annars är ön kuperad och har en mängd gummiträds plantage utmed bergen. Dem flesta som jobbar på resorterna verkar vara kambodjaner men dem kan och förstår thailändska. Internet är en lyx tillsammans med strömförsörjningen på ön som tenderarar att försvinna. Internet uppkoppling sker via trådlöst.Hur som helst så tog jag med mig mina svärföräldrar ut på ön dem är pensionärer bägge två och går för det mesta runt i deras by uppe i Issan utan att bry sig allt för mycket om hur världen fungerar där utanför. Ingen av dem kan simma och havet har dem aldrig sett. Dem har inte heller varit på en semester resa tillsammans utan har enbart besökt olika platser i jobbförknippade ärrenden.

Dem satt ofta på bryggan tillsammans och matade fiskarna. Jag kan starkt rekommendera koh kood för dem som vi ha en lugnt ö utan en massa barer som dunkar på musik. Barnfamiljer ska inte vara oroliga för att åka ditt heller. Det finns ett sjukhus och en polisstation på ön, på helgerna kommer det ut en del thailändare som försöker fly vardagen på en ö inte allt för långt ifrån Bangkok.

En sak man bör tänka på är att dricksa personalen. Natural beach resort där vi bodde tjänade dem 1500 baht alltså 300 SEK ifall man var en illegalt arbetande kambodjan. Detta strider mot dem thailändska arbetslagarna och jag är ganska säker på att minimum lönen ligger på runt 5-6 tusen baht.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar